Az illusztrációkról

A kötet szöveganyagát 170 kép egészíti ki, amelyek döntő többsége Magyarországon először válik nyomtatott formában hozzáférhetővé.

A színházi korszakot bemutató első részben megtalálhatók a tárgyalt előadások plakátjai, a fontosabb előadásokhoz tartozó alaprajzok és a Jerzy Gurawski által készített díszlet- és játéktér-vázlatok, illetve az előadásokról, próbákról készült fotók is (egy esetben ezek internetes hozzáférése és azonosító vázlatai). Ezek gazdag vizuális anyaggal szolgálnak az előadások leíró-elemző ismertetéséhez.

Mivel a parateatrális események fotózását Grotowski kategorikusan megtiltotta, így azokról csupán az egyes projektek plakátjai álltak rendelkezésemre. Ez azonban nem jelent nagy hiányosságot, mivel – több projektet résztvevőként, belűről is ismerve tudom, hogy – ezeknek az eseményeknek a képanyaga egyébként sem tett volna hozzá az ismeretekhez. Ami ott fontos volt, az nem fotózható…

Sokkal bővebb anyagból állíthattam össze az UNESCO 2009-es Grotowski Emlékévének eseményeit és a mai Grotowski Intézet tevékenységét illusztráló képanyagot.

A kötetet végül még olyan egyéb képek is kiegészítik – például az opolei Tizenháromsoros Színház egykori és jelenlegi homlokzati képe, a hajdani színházterem helyén lévő mai pub belső tere, az egykori wrocławi színház elhelyezkedése és színházterme, stb. – amelyek segítenek felidézni azt a környezetet, amelyben egykor a kutatások folytak.