A szerzőről

Amatőr színjátszó-rendezői igazolványom hamarabb volt, mint érettségi bizonyítványom. Pedig az akkoriban (amikor még volt ilyen) érettségihez volt kötve.

Adorján Viktor - Fotó: Tyukodi László

Adorján Viktor – Fotó: Tyukodi László

1974-től 1978-ig tagja voltam a KISZ Központi Művészegyüttese színpadának. Közben (szintén 1974-től) és aztán is, Dunaújvárosban: a munka a Bemutatószínpaddal és a PONT színjátszóival nagyszerű tíz év volt. Ekkoriban ismerkedtem meg Soltényszky Tibivel is, aki korábban a Szegedi Egyetemi Színpad tagja volt. Tőle hallottam először arról a Grotowskiról „élőben”, akiről addig csak olvashattam.

Aztán 1986-tól Székesfehérvár: a Vörösmarty Színház Pelikán Kamaraterme. Első művészeti vezetője voltam csaknem 18 évig. „Volt egy-két este!…” – ahogyan Cseh Tamás énekelte akkoriban. Regős Jánossal együttműködve, éveken át Fehérvárra vittük Európa (és néha a világ) „legjavát”: a Derevot, a Gardzenice Színházi Műhelyt, a London Mime Theatre-t, a New York Street Theatre Caravant, a tokiói KSEC-t, a Living Theatre-t…

De ennek is vége lett… Egy igazgatóváltás után nekem is mennem kellett. Nemigen bántam akkor már, s annak is megvolt az oka. Más városba költözni nem akartam, hát végül még (tíz év alatt), „tetszhalott” állapotából feltámasztottam egy művelődési házat és könyvtárat. Újra kezdtem tanulni is: a színháztudományi szak Veszprémben, majd (a két év alatt elvégzett) hároméves doktori iskola a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol mindenekelőtt Kékesi Kun Árpád ösztönzése volt a legfontosabb.

2015. május 1-jén elmentem nyugdíjba. És most már csak azzal foglalkozom, amit fontosnak gondolok. Például Grotowskival is…

Rendezői munkásság

Színházi alkotóként elsősorban a rendezésekről kell szólni, noha gyakorta előfordult, hogy rendezéseim játékterét és/vagy jelmezterveit is magam készítettem.

Írások, oktatói munka

Rendezői tevékenységem mellett gyakran magam dramatizáltam vagy írtam meg rendezéseim szöveganyagát, ezen kívül önálló irodalmi műveket és tanulmányokat is írtam.

Wroclawi kötődések

Találkozásaim Grotowski munkásságával még az 1970-es évek közepén kezdődtek. Akkoriban még létezett a Laboratórium – Intézet, mostanában pedig a Grotowski Intézet a kapocs.