A könyvről

A Laboratórium című kiadvány a budapesti Lengyel Intézetben

A Laboratórium című kiadvány a budapesti Lengyel Intézetben

Jerzy Grotowskiról és az opolei – wrocławi Laboratórium kutatásairól eleddig magyar nyelven nem jelent meg olyan önálló tanulmány, amely ezt a munkásságot átfogóan ismertette volna. Pedig ennek a nagyívű kutatássorozatnak az eredményei a 20. század második felének legnagyobb színházi forradalmát jelentették és 2009-ben a szellemi világörökség részévé váltak. A tanulmánykötet tehát sem a színháztudományi szakemberek, sem a színművészet alkotói, sem pedig a korszerű színház iránt érdeklődők számára nem lehet érdektelen, és talán nem is „mellőzhető” munka…

A kötet megjelenését a wrocławi Grotowski Intézet, a budapesti Lengyel Intézet, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a székesfehérvári Lánczos-Szekfű Alapítvány támogatta.

A tartalomról

A B/5 formátumú kötet, 600 oldal terjedelemben, három részben ad átfogó képet Grotowski és a Laboratórium tevékenységéről.

Az illusztrációkról

A kötet szöveganyagát 170 kép egészíti ki, amelyek döntő többsége Magyarországon először válik nyomtatott formában hozzáférhetővé.

Az Intermezzókról

A könyv anyagában két Intermezzo is található, amelyek a színházi kutatásokat, illetve a parateátrális tevékenységet ismertető, I. és II. rész zárófejezetei.