Kellene, hogy Grotowski színháza ma is létezzen

Az Apocalypsis terme ma

A Laboratórium című könyv megjelenése kapcsán Adorján Viktor, a szerző interjút adott az MR1 Kossuth Rádió „Belépő” című kulturális műsorának. Az alábbiakban az interjú leiratát közöljük. A szerzővel Benkő Andrea beszélgetett, elsőként a Grotowski színházát körülvevő társadalmi, politikai helyzetről.

AV: Akkor Lengyelország is a Varsói Szerződés és a KGST tagja volt, tehát a szocialista blokkhoz tartozott. Ideológiai, filozófiai tekintetben, művészeti vonatkozásban Lengyelország sokkal szabadabb ország volt, mint Magyarország.

Talán a vallásosság is erőteljesebb volt, bár akkor abból vesztett ő is…

AV: A lengyelek híres katolicizmusát nem tudta megtörni ez a marxi-lenini ideológia. Illetve, még azt is megkockáztatom – mert voltak ilyen beszélgetéseim odakint annak idején -, hogy ők bizonyos vonatkozásban Jézus tanításait összeegyeztethetőnek tartották, sőt szinte azonosnak tartották ennek az ideológiának bizonyos szegmenseivel. Ezért volt az, hogy a lengyel egyház, a katolikus egyház megőrizhette az iskoláit, a kolostorait, míg ez egyetlen más KGST-országban vagy Varsói Szerződés országában nem történhetett meg. Ilyen értelemben egy kicsit szabadabb teret nyitott az életről való gondolkodásnak. Ugyanakkor megvolt a társadalomban, tehát a potenciális nézőben az a vallásos ismeretanyag, például a bibliai történetek ismerete, ami nagyon erősen beépül az ő (Grotowski) színházi jelképrendszerükbe.

A Laboratórium című kiadvány a budapesti Lengyel Intézetben

A Laboratórium című kiadvány a budapesti Lengyel Intézetben

Kicsit a teátrumba akarta vinni Grotowski a vallásos életnek egy olyan aspektusát, ami alapvető emberi szükséglet: a szembesülés önmagunkkal, a bűnbánat, a feloldozás…

AV: Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül keresztény vagy vallásos színházat csinált. A témáit illetően végképp nem. Ami az ő korszakában született színházi előadásokat – főleg már a vége felé – jellemezte, az az, hogy az embernek az önmagával való szembesülésére ad lehetőséget. Így válik nem csupán művészeti produkcióvá, hanem egy emberek között lehetséges szertartássá.

Bővebben…

Könyvbemutató a Budapesti Lengyel Intézetben

A Budapesti Lengyel Intézetben rendezték meg Adorján Viktor: A Laboratórium című kötetének bemutatóját. Az estet Katarzyna Sitko, az intézet igazgatója nyitotta meg, majd Gajdó Tamás recenzióját hallhatta a közönség. A szerző a könyv megszületésének folyamatáról, szakmai tapasztalatairól és Grotowski jelentőségéről is beszélt a kiadvány bemutatóján.

Az alábbi részletek segítségével a legérdekesebb pillanatokat tekintheti meg.

 

A Lengyel Intézet adott otthont a Laboratórium bemutatójának

A budapesti Lengyel Intézetben zajlott Adorján Viktor „A Laboratórium” című könyvének ünnepélyes bemutatója 2016. április 7-én. A lengyel Jerzy Grotowski nevével fémjelzett színházi műhely munkásságát bemutató tanulmánykötet megjelenésének apropóján Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa beszélgetett a szerzővel. Az est háziasszonya Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója volt.

Bemutatták Adorján Viktor könyvét

A Fehérvár Médiacentrum stábja is ellátogatott a „Laboratórium” című könyv bemutatójára, a budapesti Lengyel Intézetbe.

A szerző mellett interjút adott Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója és Gajdó Tamás színháztörténész is.

A magyar Grotowski

Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa recenziót készített Adorján Viktor „A Laboratórium” című könyvéről. 

Gajdó Tamás a Laboratórium című könyv bemutatóján

Gajdó Tamás a Laboratórium című könyv bemutatóján

Az 1970-es évek végén Magyarországon is szerettek Jerzy Grotowskira hivatkozni a színházi alkotók, a színházért rajongók, de valójában senki sem tudta pontosan, hogy mi a Grotowski-módszer lényege, mi jelent a „szegény színház” kifejezés, s miben újította meg a színjátszást a lengyel rendező. A magyar színházművészet mérvadó köreiben ugyanis eldöntötték, hogy nem érdemes Grotowskival foglalkozni. Az azonban nem teljesen világos, hogy később, amikor már lehetett volna róla beszélni – miért nem érdekelt senkit tevékenysége.

Most viszont Adorján Viktor majd’ minden adósságot törleszt: kutatásait A Laboratórium. Az opolei–wroclawi színházi Laboratórium tevékenysége és utóélete 1959-től napjainkig című kötetében adja közre.

Ha jól számolom, akkor négy önálló kötetet sűrít munkájába.

Először is megírja Grotowski autonóm színházi kutatásainak történetét: mind a hét előadás nagyszerű elemzésével, a „szegény színház” rendszerének értő bemutatásával. Aztán reflektál arra a kérdésre, ahogyan a kortárs színháztudomány, elsősorban Erika Fischer-Lichte Grotowski tevékenységét értelmezi, s rámutat annak tarthatatlanságára. Ezt követően a „színház utáni kor” parateátrális kutatásairól közöl részletes beszámolót és elemzést. A Folytatások és örökségek című fejezetben pedig a Laboratórium társulat feloszlatása és az intézményes keretek megszűnése utáni periódus legfontosabb tendenciáiról, elsősorban Grotowski személyes kutatásairól szól. A könyv utolsó lapjain a Grotowski Intézet napjainkban folyó tevékenységét tárgyalja.

Bővebben…

Interjú a Trend FM „Kultúrpart” című műsorában

A Trend FM Kultúrpart című műsorának vendége volt Adorján Viktor. A műsorvezető, Mazányi Eszter a könyv kiadásának apropójáról, Jerzy Grotowski munkásságáról és hatásáról, valamint a nemrég megjelent, „A Laboratórium” című tanulmánykötetről kérdezte a szerzőt. Az alábbiakban részletet olvashat a beszélgetésből, a teljes felvételt pedig a bejegyzés végén hallgathatja meg.

Bennem is erősödik az a nézet, hogy ez nem szorosan a szakmának szóló könyv. Egyrészt gondolok arra, hogy Magyarországon mindig is volt, és most is van egy olyan réteg, amely nem színházi szakemberekből áll, de szeretik a színházat, és érdeklődnek minden olyan téma iránt, ami kapcsolatos azzal a művészeti ággal, amit  ők nézőként, befogadóként is kedvelnek. Ez a könyv számukra is érdekes lehet.

Ha még jobban tágítjuk a kört, azt gondolom, hogy pontosan annak az újításnak a természetéből eredően, vagy annak a metodikának a természetéből eredően, amitől ez a színház olyan lett, amilyen végül is lett, ez mindenkinek hasznos lehet végső soron.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Sajtóban a Laboratórium

A hazai tematikus sajtó és egyéb online kiadványok is foglalkoznak „A Laboratórium” című tanulmánykötet megjelenésével. Az alábbi, a későbbiekben is frissülő listában az online megjelent cikkeket gyűjtjük össze.

  • Színház.hu – Tanulmánykötet jelent meg Grotowski kísérleti színházi műhelyéről
  • Lengyel Intézet – Adorján Viktor: A Laboratórium
  • Trend FM – Kultúrpart
  • Élet és Irodalom – A hét könyve
  • Fehérvár TV
  • MR1 Kossuth Rádió – Belépő

Megjelent Adorján Viktor: A Laboratórium című könyve

A mai napon megérkeztek az első példányok a budapesti Írók Boltjába (Budapest, Andrássy út 45, 1061), de az ISBN 978-963-7596-85-8 segítségével az ország valamennyi könyvesboltjában is megvásárolható 4290.- forintos ajánlott fogyasztói áron. A könyv emellett megrendelhető honlapunkon és személyesen is kapható a Ráció Kiadónál.

A Grotowski Intézet napjainkban

A lengyelországi Wroclawban található Grotowski Intézet archívumával és együttműködésével jelentősen segítette A Laboratórium című könyv elkészítését.

A Laboratórium egykori „üzemi” helyiségeiben ma a Grotowski Intézet működik (balra fent). Az Apocalypsis terme ma a Grotowski Intézet konferenciáinak és előadásainak színhelye (balra lent). A terem a Rynekről: a baloldali épület 2. emelete és tetőtere (jobbra).

Grotowski interjú 1979-ből

Egy, a TV Polonia által készített dokumentumfilm részletében beszélt Jerzy Grotowski a színházzal kapcsolatos megközelítéséről 1979-ben. A lengyel nyelvű interjú angol feliratot kapott, ami jobbról a negyedik ikonra kattintva kapcsolható be. Ugyanitt gépi magyar fordítás is kiválasztható.